Interaktive kæmpesommerfugle og næsehorn på cykelsti i Egedal

Brugerinvolvering af folkeskoleelever. Så kort kan det siges, når det kommer til den nydesignede cykelsti, der forbinder skolen i Stenløse med den lille stationsby Veksø.

Et såkaldt Triple Helix samarbejde – der er kendetegnet ved at universiteter, erhvervsliv og det offentlige går sammen – har gjort det muligt.

Lærkeskolens elever i Egedal Kommune har været med i ideworkshops orkestreret af design- og ingeniørfirmaet Lolle & Nielsen Inventions med inddragelse af Aalborg Universitet og Philips Lighting. Omdrejningspunktet var at gøre cykelstien mere attraktiv for eleverne at bruge.

Skolebørnene i Veksø havde længe ønsket sig muligheden for at bruge cykelstien noget mere, men mørke – særligt i vinterhalvåret, oversvømmelser og plantebevoksning gjorde ikke cykelstien attraktiv.

Oplevelsessti for borgere i alle aldre

”Jeg bruger cykelstien hver dag, og de workshops vi har haft sammen med Egedal Kommune og Lolle & Nielsen Interventions, hvor alle vores ideer blev hørt, har været rigtig gode,” fortæller Theis fra 8. klasse på Lærkeskolen, der bliver bakket op af Egedals borgmester Karsten Søndergaard:

”Det er fantastisk og sjovt med lysende dyr, men bagtanken har også været sunde og aktive borgere, og at få så mange som muligt til at cykle i skole samt på arbejde,” siger han.

Og særligt det at snakke med slutbrugerne af cykelstien har været vigtigt for ingeniørfirmaet Lolle & Nielsen Inventions.

Både Theis og borgmesteren rammer sømmet på hovedet, når de snakker brugerinvolvering, for det er her, de gode og skæve ideer opstår. Det blev hurtigt slået fast, at det skulle være zoologisk have tema ud fra elevernes ønsker. Det første prøvedyr var derfor et næsehorn, og vi var spændte på, hvordan det ville virke.
Andreas Lolle fra Lolle & Nielsen Inventions

Sådan virker den interaktive cykelsti

De ni dyr er lavet af stålplader i en lag på lag konstruktion med lysledende akryl i midten. De selvlysende dyr fungerer ved, at børnene får klistret en chip på deres cykelhjelm, der reagerer hver gang, de passerer et af de ni dyr på cykelstien. Børnene har mulighed for at gå på internettet og selv bestemme, hvordan dyrene skal lyse op, og hvilke lyde de skal sige.

 

caret-down caret-up caret-left caret-right
"Det er fantastisk og sjovt med lysende dyr, men bagtanken har også været sunde og aktive borgere, og at få så mange som muligt til at cykle i skole samt på arbejde
Karsten Søndergaard, Borgmester i Egedal Kommune

Skolebørnene i Veksø havde længe ønsket sig muligheden for at bruge cykelstien noget mere, men mørke – særligt i vinterhalvåret, oversvømmelser og plantebevoksning gjorde ikke cykelstien attraktiv. Formålet med projektet var at gøre cykelstien mere attraktiv for eleverne at bruge.

Det blev hurtigt slået fast, at det skulle være zoologisk have tema ud fra elevernes ønsker.

De ni dyr er lavet af stålplader i en lag på lag konstruktion med lysledende akryl i midten. De selvlysende dyr fungerer ved, at børnene får klistret en chip på deres cykelhjelm, der reagerer hver gang, de passerer et af de ni dyr på cykelstien. Børnene har mulighed for at gå på internettet og selv bestemme, hvordan dyrene skal lyse op, og hvilke lyde de skal sige.

UX og interaktionsdesign

Triple Helix samarbejdet blev gjort muligt den 7. april 2017, hvor bl.a. design- og ingeniørfirmaet Lolle & Nielsen Inventions, Aalborg Universitet, Philips Lighting samt Egedal Kommune deltog i co-creation workshoppen Take a walk on the wild side. Workshoppen blev arrangeret og realiseret i et samarbejde mellem InfinIT og Gate 21 i forbindelse med Gate 21s projekt Lighting Metropolis.

lea schick facilitator infinit arrangementer temagruppe

Har du spørgsmål eller ønsker at vide mere om denne case, er du velkommen til at kontakte Lea Schick