Sådan kan kunstig intelligens og droner skabe forretning i byggebranchen

Der er et stort potentiale for at bruge kunstig intelligens i byggebranchen – men hvad er mulighederne, og hvordan kommer man i gang? De spørgsmål havde vi inviteret eksperter til at besvare på et webinar i InfinIT.

På vores webinar kom vi vidt omkring fra vedligehold af enorme betonkonstruktioner til genkendelse af bittesmå svampesporer.

Først var Morten Holten Petersen fra Teknologisk Institut på Zoom-scenen for at fortælle om sit arbejde med dronebaseret skadesregistrering assisteret af kunstig intelligens. Casen var Horsens vandtårn, der blev indhegnet i 2018, efter at betonstykker begyndte at rive sig løs og falde ned fra tårnet.

Fordelen ved at bruge droner i den case er som i mange lignende tilfælde, at droner kan komme til, hvor det ellers er svært tilgængeligt at arbejde. Med en drone kan man få dokumenteret alle flader, hvilket er stort set umuligt med et kamera og en notesblok. Når man kan få de samme billeder fra gang til gang ved hjælp af dronen er det også nemmere at lave skadesmonitorering, hvor man kan se udviklingen af skader over tid. Det betyder, at man kan optimere drift og vedligehold – og dermed spare penge.

Det er muligt at komme i gang i dag, da både droner og 3D-softwaren er moden til brug. Vil du høre mere om, hvilke droner, platforme og data Morten anbefaler at bruge, så se vores optagelse af webinaret her.

Kunstig intelligens kan hjælpe med at genkende skimmelsvamp

Når det kommer til genkendelse af svimmelsvampe, kommer kunstig intelligens også til at være til stor hjælp. Ulf Thrane og Joakim Nøddeskov Clifford fra Teknologisk Institut arbejder på en løsning inden for kunstig intelligens, der kan genkende og lave en hurtig og sikker bestemmelse af de typer af skimmelsvamp, man skal være opmærksom på i byggerier. I dag skal svampesporerne tjekkes under mikroskop, så når den kunstige intelligens-løsning er klar, kommer det til at gøre arbejdet meget lettere.

Webinaret blev rundet af med et oplæg fra Anne Bøgh Fangel fra Alexandra Instituttet om, hvordan man kommer godt i gang med at bruge kunstig intelligens. For selv om vi hurtigt kan blive enige om, at digitalisering er en god forretning, er det ikke noget, der sker automatisk. Hun har været med til at udgive en rapport om, hvordan droner bliver anvendt i dag, bl.a. af Vejdirektoratet og Rambøll, og hvordan de er nået i mål med det.

Hun fandt ud af, at en af de største udfordringer er at få organisationen til at gå væk fra ’plejer’ for at se mulighederne med de nye teknologier. Her kan det være en fordel at alliere sig med faglige eksperter og sørge for at inddrage medarbejderne undervejs i overvejelserne, så eksperimenterne med teknologien giver mening for medarbejderne, der vil skulle arbejde med dem efterfølgende.

For at høre flere af Annes råd til, hvordan man kommer bedst muligt i gang, kan du se hele webinaret ved at tilmelde dig nedenfor.

Tilmeld dig og få link til optagelsen

lea schick facilitator infinit arrangementer temagruppe

Lea Schick