Rigiditeten er dit kort til at navigere i det virtuelle rum

På kort tid er vi alle blevet tvunget ud i at være eksperter i digitale møder. Fordelen ved denne usædvanlige situation er, at vi ser, at stort set alt kan foregå virtuelt. Her kan du få nogle af de tips, vi formidlede på et webinar om, hvordan vi kan sørge for, at virtuelle møder bliver mindst lige så effektive som de fysiske møder.

At rigiditet er dit kort til at navigere i det virtuelle rum, var en af hovedpointerne fra vores første ekspert, Lise Dahl Arvedsen, der er ph.d.-stipendiat inden for ledelse i det virtuelle rum ved CBS og Partner hos Augmenti.

Med den mener hun, at vi vil opleve, at digitale møder glider bedre, hvis vi har mere rigide rammer end ved fysiske møder. Vi kan meget med de digitale platforme, men det betyder også, at det kan blive forvirrende, hvis ikke rollefordeling og politik for møderne er på plads.

”Vi regner med, at vi bare kan holde gode digitale møder uden nogen oplæring. Men som minimum skal man have styr på nogle af forholdene – hvis man fx åbner for spørgsmål via en chatfunktion, hvem faciliterer så den? Hvis nogen giver en thumbs up på en besked, betyder det så, at de tager teten på indholdet, eller bare at de har læst beskeden? En klar rollefordeling forud for mødet kan være med til at give et bedre møde” forklarer Lise.

Hvordan får man det bedste ud af et møde, hvor nogen sidder i et rum sammen, mens andre er med fra skærmen? Det spørgsmål på chattråden gav Lise anledning til at komme med en opfordring om, at alle deltagere i de situationer bør logge ind i mødet fra deres skærme – for man føler sig nemt ekskluderet, når der udveksles jokes og tales ind over hinanden i rummet, mens man sidder og forsøger at følge med eller få et ord indført over en skærm. Deltager alle via computeren, så foregår mødet i øjenhøjde for alle deltagerne.

Gør det så trygt som muligt at deltage

Efter at Lise havde givet indsigt i, hvad forskningen siger om det gode digitale møde, tog Anne Eggebrecht og Peter Matzen fra Playmakers over. De er eksperter i at facilitere møder, og de lagde først og fremmest vægt på, at det er vigtigt at skabe psykologisk tryghed under digitale møder. For det er sværere at vurdere den sociale situation, når man ikke kan tyde folks kropssprog, og derfor kan vi have tendens til at holde os lidt mere tilbage end under fysiske møder.

De havde 3 konkrete tips til at skabe mere tryghed:

  1. Invester i det sociale! Skab den gode, interne relation i starten af mødet, inden I går til indholdet – sørg for at folk bliver tjekket godt ind, at man lige taler om, hvor folk befinder sig, og hvad der skal ske på mødet.
  2. Overkommuniker for at kompensere for det manglende kropssprog – smil mere, skru op for armbevægelserne, brug hænderne, nik og ryst på hovedet. Skru i det hele taget op for din mimik.
  3. Gør det let for deltagerne at bidrage – gør det klart, hvad du forventer af deltagerne og hvordan de skal bidrage. Hjælp dem med det tekniske og fjern usikkerheder under mødet, så man føler sig tryg ved at bidrage til mødet.

Gik du glip af webinaret? Så kan du se det - og vores øvrige tidligere webinarer her

Du kan også se, om vi har et webinar i kalenderen, du skal deltage i, så du kan stille spørgsmål direkte til eksperterne undervejs.

Vel mødt, virtuelt!

lea schick facilitator infinit arrangementer temagruppe

Lea Schick