Forkæmper for fri software trækker fulde huse på fem danske universiteter

InfinIT er hovedarrangør bag en række foredrag med den amerikanske software-legende Richard Stallman, der har trukket fulde huse på de danske universiteter.

Richard Stallman er en højlydt fortaler for softwarebrugernes frihed og privatliv i den digitale verden. Den 65-årige programmør, filosof og aktivist har dedikeret sit liv til at udbrede og praktisere åbenhed og gennemsigtighed i det digitale samfund. Det gælder især i forhold til fri software, der giver brugeren kontrol over programmet.

Det var også temaet i hans foredragsrække på landets fem universiteter (AAU, SDU, KU, ITU, DTU), der foregik fra den 6. – 10. maj. Foredragene var organiseret i et samarbejde mellem InfinIT, CISS - Center for Embedded Software Systems, IDA, Prosa og KLID (Professionelle Linux-interessenter i Danmark).

Missede du chancen for at møde legenden, så er der mulighed for at se klip fra foredraget her:

 

Faderen til Fri Software

Stallman er manden bag Free Software Foundation og er blandt andet kendt som ophavsmanden til GNU-manifestet og GNU Emacs, GCC og GDB. 

Han startede GNU-projektet i 1983 med det formål at skabe et komplet frit styresystem. Det gav brugerne tilladelse til frit at undersøge og modificere kildekoden samt at kunne videredistribuere disse modifikationer.

Richard Stallman har i en menneskealder været leder af Free Software Foundation (FSF), der kæmper for frihed og især fri software.

GNU er en forkortelse for GNU’s Not Unix (GNU er ikke Unix) og henviser til Unix, der var et populært styresystem i 1980’erne. Navnet symboliserer, at GNU tog ved lære af Unix’ tekniske design, men gør samtidig også opmærksom på det væsentlige faktum, at de ellers ikke har noget med hinanden at gøre. I modsætning til Unix er GNU fri software.

Stallman er ophavsmanden til GNU-projektet, der blev søsat for at skabe et komplet frit Unix-lignende styresystem. GNU’s maskot er en gnu.

De fire grundregler for Fri Software

Stallman er også ophavsmand bag de fire grundregler for fri software eller “the four freedoms”, som han kalder dem. Reglerne og retningslinjerne skal overholdes, for at man kan kalde software for Fri Software. De lyder:

  • Friheden til at bruge programmet som man vil.
  • Friheden til at give en kopi til andre.
  • Friheden til at ændre programmet.
  • Friheden til at videredistribuere ændringerne til resten af verden.

 

Næsten 300 var samlet, da den amerikanske forkæmper for fri software gæstede AAU den 6. maj.