Tre nye kryptologiske teknologier, du skal kende til

Hvilken ny forskning inden for cybersikkerhed er på nippet til at blive implementeret i danske virksomheder?

Det kan du få svar på ved denne rundbordssamtale, hvor du får mulighed for at møde cybersikkerhedspecialister, der arbejder i krydsfeltet mellem forskning og anvendelse.

Lightweight kryptologi, post-kvante kryptologi, og threshold kryptologi er tre eksempler på hotte emner inden for kryptologi, der endelig er ved at bevæge sig væk fra den akademiske sfære og ud i den virkelige verden. Det ses både hos start-up-virksomheder, der udvikler produkter baseret på disse teknologier, og større virksomheder, der ligeledes er begyndt at integrere teknologierne.

Lightweight kryptologi er som skabt til – og er faktisk også konstrueret til – IoT
Udviklingen af teknologien har taget udgangspunkt i at skabe kryptografiske algoritmer, der kan køre på resursebegrænsende enheder. Disse begrænsninger kan optræde i mange former, for eksempel i processorkraft, strømbrug, RAM, registre, mulige instruktioner, kodestørrelse eller chip surface area. Alle disse begrænsninger spiller sjældent sammen, hvis sikkerheden også er en prioritet. Vi vil præsentere nogle forskellige løsninger samt diskutere deres begrænsninger.

Hvad sker der, når NSA eller kineserne får bygget en "rigtig" kvante-computer?
Svaret er ikke specielt optimistisk på nuværende tidspunkt, da alt fra NemID til TLS kan brydes trivielt af en kvante-computer. Selv simpel kryptologi, som for eksempel anvendt til diskkryptering, er ikke helt immun over for kvante-computerens kraft. Heldigvis har kryptologer allerede brugt tæt på to årtier på at forberede sig, og der er i dag mange forskellige løsninger til at opnå kryptering, der ikke kan brydes af en kvante-computer. Vi vil præsentere nogle af disse løsninger og fortælle, hvordan du allerede nu kan komme til at beskytte dig mod kvante-computeren.

De fleste af vores data er i dag sendt op i skyen, men det er ikke klart for os, hvor de egentlig er og hvem, der har ansvar for dem
Misbrug er slemt, når det handler om personlige og personfølsomme data, men det kan være katastrofalt, når det handler om data, der anvendes til autentifikation. Specifikt er det ekstremt kritisk, hvis vores private kryptografiske nøgler misbruges. NemID, Bitcoin-børser m.fl. holder vores private nøgler "sikre", men vi har gang på gang set, at vi ikke kan stole på én enkelt udbyder til at holde data af den værdi sikker. Threshold kryptologi kan bruges til at distribuere data og nøgler ud til flere udbydere, således at en ubuden ’gæst’ nu skal hacke eller korrumpere alle af disse på én gang uden at blive opdaget for at stjæle vores penge eller identitet.

Program

Lightweight kryptologi, post-kvante kryptologi, og threshold kryptologi – en indføring i tre aktuelle kryptologiske teknologier

ved Tore Frederiksen, Senior Cryptography Engineer, PhD

Praktisk brug af threshold-kryptologi til sikring af kryptovaluta

ved Jakob I. Pagter, CTO i startup-virksomheden Sepior, som laver kommercielle løsninger på threshold-kryptologi.

Efter oplæggene vil der være en faciliteret rundbordssnak om emnerne, der har været bragt op.

DATO OG TID

29. oktober 2019
8.30-10.30

STED

Alexandra Instituttet
Åbogade 34
8200 Aarhus N
Lokale ADA 333

PRIS

Det er gratis at deltage.

 

Få en dyb faglig indsigt i, hvad den kryptologiske forskning beskæftiger sig med lige nu, samt hvordan virksomheder anvender denne forskning til at skabe nye services.

Rundbordssamtalen er for dig, som arbejder med it-sikkerhed og ønsker at indgå i et fagligt fællesskab med ligesindede samt forskere på feltet.

MarieRoerdamFenger_facilitator_infinit

Marie Rørdam Fenger

Facilitator
Tlf. 30 76 07 22

Har du spørgsmål vedrørende arrangementet, er du velkommen til at kontakte Marie Rørdam Fenger.

Arrangører

Arrangementet afholdes af InfinIT